J4. Scrisoare deschisa FRH

Catre:  FEDERATIA ROMANA DE HANDBAL

In atentia: Domnului Presedinte CRISTIAN GATU

Subiect: Turneul Semifinal J4 – Iasi 2013

Domnule Presedinte,

Prin prezenta, dorim sa va aducem la cunostinta protestul nostru fata de modul incalificabil de organizare si desfasurare al Turneului Semifinal RO1-RO2 desfasurat la Iasi in perioada 17-19 mai 2013 in care s-au inregistrat abateri grave de la regulamentele jocului de handbal si de la etica sportiva.

In fapt, sitemul de desfasurare al competitiei si maniera de arbitraj partinitor, cu greseli evidente, avand scopul de a favoriza direct sau indirect echipa gazda – LPS Iasi, a condus la un clasament final trucat si care nu reflecta valoarea sportiva a echipelor participante.

964060_501030039952263_1090183249_o

Amintim in acest sens desfasurarea urmatoarelor partide:
1.     Seria B, CSS Constanta – OK Sport Onesti : 20-14 (6-11) – in care, dupa scorul inregistrat la pauza, doamna porfesoara Lenuta Lupan (LPS Iasi) – deranjata probabil de acuzatiile pe care i le-am adus dupa finala euroregiunii RO1 (vezi aici) –  coboara la masa arbitrilor, discuta cu acestia, iar maniera de arbitraj se schimba radical, intr-o singura directie, cu scopul evident de a favoriza echipa constanteana. Cuplul de arbitri Ursachi-Antoniac a facut orice pentru ca echipa din Constanta sa castige la un scor… asigurator.

2.     Seria A, LPS Iasi – CSS Tulcea : 17-16 – in care acelasi cuplu de arbitri a stabilit rezultatul final prin toleranta la gresilile tehnice ale gazdelor (goluri din pasi, mingi conduse, faulturi in atac) si prin refuzul de a acorda echipei din Tulcea avantajele stabilite prin regulamentul de handbal.  Acesta a fost meciul prin care  echipa LPS Iasi si-a asigurat fraudulos locul 2 in grupa si prezenta in semifinalele turneului.

3.     Seria B, CSHK Medgidia – CSS Constanta : 19 – 14 RUSINEA TURNEULUI! Este de netolerat sa asistam la meciuri de copii trucate, la blaturi ordinare, chiar daca cele doua cluburi provin din acelasi judet. Daca sistemul de joc n-ar fi fost gandit premeditat cu o faza semifinala intermediara, drept plasa de siguranta pentru echipele „inrudite” de la acest turneu (CSS Constanta, CSHK Medgidia si LPS Iasi), acest meci ar fi avut o singura varianta de disputare: varianta unei lupte drepte, in care cel mai bun sa castige. facem precizarea ca si la acest meci a asistat de la masa arbitrilor doamna profesoara Lenuta Lupan, iar in teren a fost delegat acelasi cuplu rusinos Ursachi-Antoniac, probabil spre a se asigura ca nu vor exista surprize.

4.     Semifinala B1-A2, CSHK Medgidia – LPS Iasi CIREASA DE PE TORT! in care clubul dobrogean, prin profesorul Georgescu, in ciuda unei evidente superioritati valorice, si-a onorat partea de obligatie si a asigurat Iasiului calificarea fara emotii la Turneul Final.

5. Finala mica, CSHK Medgidia – CS Danubius 2010 Galati in care a venit randul gazdelor sa-si onoreze pana la capat intelegerea, asigurand arbitrajul prin acelasi cuplu Ursachi-Antoniac, care prin decizile luate, toate in defavoarea clubului CS Danubius 2010 Galati, au determinat ca aceasta echipa sa paraseasca terenul de joc si sa refuze, din demnitate si in semn de protest, sa duca pana la capat divina comedie pusa in scena de catre gazde. 

In acest fel, domnule Presedinte, s-au stabilit echipele care vor reprezenta euroregiunile RO1 si RO2 la Turneul Final, spre dispretul si desconsiderarea tuturor adeversarilor cotati cu sanse reale in dispute netrucate, jucate doar pe teren.

In scurta noastra existenta, pentru al doilea an consecutiv – amintim Turneul Semifinal de minihandbal disputat anul trecut la Roman – am asistat  la situatia in care ierarhia finala a unui turneu semifinal din categoria celor de varsta mica (juniori 4 sau minihandbal) este CLAR VICIATA de clubul  organizator (incluzand aici staful tehnic al echipei, dar si AJH si Colegiul de Arbitri), aceasta avand mana libera in a stabili componenta grupelor, sistemul de calificare, iar prin influenta directa asupra arbitrajului CHIAR SI ECHIPELE CARE TREBUIE SA SE CALIFICE, bineinteles pe criterii cu totul si cu totul altele decat cele pur sportive.

De aceea, in numele copiilor participanti la aceste competitii si din respect pentru munca profesorilor si antrenorilor de la cluburile de handbal cu echipe de copii, dar si a parintilor care sustin acesti copii minunati cu mari eforturi si sacrificii, va adresam rugamintea ca Federatia Romana de Handbal sa se implice prin stabilirea clara a regulamentelor, prin delegarea de observatori neutri si sa asigure un arbitraj impartial si echitabil macar in fazele superioare ale competitiilor, astfel incat situatii regretabile de acest gen sa nu se mai repete.

Cat priveste situatia de la Turneul Semifinal de la Iasi pentru junioare 4 avem speranta ca FRH va investiga cazul si va lua masurile cele mai potrivite.

Cu precizarea ca veridicitatea acestor date poate fi verificata prin foile de joc, declaratiile celor care au fost implicati direct sau a celor din lumea cunoscuta a handbalului care au urmarit turneul de la fata locului.

Cu deosebita consideratie,

Asociatia “Clubul Sportiv OK Sport Onesti”

3 thoughts on “J4. Scrisoare deschisa FRH

  1. yo

    din pacate in handbalul romanesc, jocurile nu se mai disputa in teren ci vin deja facute din federatie …..pacat o sa se duca de rapa si acest sport frumos….

    Reply
  2. cris

    pacat de visele unor copii care pun suflet si prin aceste fraude la nivel sportiv se pierd adevaratele valori ale sportului!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s